نان پنجرهای که به شیرینی پنجرهای معروف است، یکی از انواع شیرینیهای سنتی و پرطرفدار ایرانی است. این شیرینی خوشمزه معمولا در اعیاد مذهبی و تاریخی ایرانیان تهیه میشود و برای پذیرایی از مهمانان استفاده میشود. با ما همراه باشید تا در ادامه با طرز تهیه نان پنجرهای آشنا شویم.
نان پنجرهای چیست؟
نان پنجرهای یک شیرینی نازک و ترد است که اولین بار در کشورهای اسکاندیناوی پخته شده است. این شیرینی با قالب مخصوص که دسته بلندی دارد، درون روغن فراوان سرخ میشود. قالبهای نان پنجرهای معمولا به شکل گل، دایره، ستاره و پروانه هستند.
دسته بلند قالب کمک میکند که بدون نزدیک کردن دست به روغن داغ مایع شیرینی را در آن قرار دهید. جنس این قالبها معمولا از جنس چدن و مقاوم در برابر حرارت است. این قالبها مناسب برای تهیه نان پنجرهای و انواع شیرینیهای است که نیاز به سرخ شدن درون روغن دارند.
نان پنجرهای کرمانی، یزدی و شیرازی ایران بسیار مشهور است و شما میتوانید این نان خوشمزه را حتی بدون فر و بدون همزن درست کنید.
مواد لازم برای نان پنجرهای فقط با نشاسته
مواد لازم برای تهیه نان پنجرهای | مقدار |
نشاسته | نصف پیمانه |
شیر | 2 سوم پیمانه |
تخم مرغ | 3 عدد |
آرد سفید قنادی | 1 پیمانه |
گلاب | 1 سوم پیمانه |
وانیل | نصف قاشق چای خوری |
روغن برای سرخ کردن | به مقدار لازم |
پودر پسته | به مقدار لازم |
پودر قند برای تزیین | به مقدار لازم |
طرز تهیه نان پنجرهای ساده
ابتدا نشاسته، شیر و گلاب را با هم مخلوط کنید و خوب بههم بزنید تا نشاستهها حل شوند. بعد یکی یکی تخم مرغها را اضافه کنید و کاملا بههم بزنید تا یک دست شود. پس از آن وانیل را اضافه و مخلوط کنید. سپس آرد را الک کنید و کم کم به مواد اضافه کنید. پس از مخلوط کردن آرد درب ظرف را ببندید تا برای نیم ساعت موادتان در محیط خانه استراحت کند.
حالا روغن سرخ کردنی را داخل قابلمه بریزید و روی شعله زیاد قرار بدهید تا حسابی روغن داغ شود. قالب را هم داخل روغن داغ قرار بدهید تا داغ شود، سپس روغن اضافی قالب را با تکان دادنش، بگیرید و داخل مواد بزنید (مواد نباید روی قالب را بگیرد)، سپس قالب را داخل روغن داغ بزنید و آن را حرکت بدهید تا جدا شود (میتوانید با کمک چنگال آن را جدا کنید).
در نهایت، نان را پس از اینکه طلایی شد از داخل روغن داغ خارج کنید و روی دستمال آشپزخانه قرار دهید تا روغن اضافی آن گرفته شود. وقتی نان پنجرهای خنک شد، برای تزئین روی آن پودر قند و پودر پسته را الک کنید.
علت جدا نشدن نان پنجرهای از قالب
- داغ نبودن قالب
- سرد شدن روغن
- ته نشین شدن آرد و نشاسته به دلیل هم نزدن مایع شیرینی
- پف کردن شیرینی و گیر کردن لبههای شیرینی به اطراف قالب
انواع طعمهای نان پنجرهای
نان پنجرهای را میتوانید با طعمها و مدلهای مختلف تهیه کنید که در ادامه با چند نوع آن آشنا خواهیم شد.
1- نان پنجرهای زعفرانی
برای تهیه نان پنجرهای زعفرانی کافی است پودر هل و زعفران دم کرده (2 قاشق غذاخوری)، پس از آرد به مخطوط اضافه کنید.
2- نان پنجرهای کرمدار
برای درست کردن پنجرهای کرمدار، کرمفیل را درون قیف بریزید و روی یک نان پنجرهای پایپ کنید و سپس نان بعدی را روی آن بگذارید.
3- نان پنجرهای چند رنگ
برای درست کردن نان پنجرهای چند رنگ، فقط کافی است به مواد لازم رنگ مجاز خوراکی اضافه کنید.
انواع دستور پخت نان پنجرهای
شیرینی پنجرهای را میتوانید با دستور پختهای متنوعی باب سلیقه خود درست کنید، دستورپختهایی نظیر:
1- نان پنجرهای بدون شیر و گلاب
اگر قصد استفاده از شیر را در تهیه این نان را ندارید، میتوانید بهجای شیر از آب به همان مقدار استفاده کنید و از گلاب را هم در دستور پخت حذف کنید.
2- نان پنجرهای رژیمی
برای درست کردن نان پنجرهای رژیمی میتوانید به همان مقداری که در دستور پخت اشاره شد، از شیر کم چرب و یا آب، آرد سفید گندم و شکر کامور برای تزئین آن استفاده کنید.
3- نان پنجرهای با آرد برنج
شما در تهیه و پخت این نان میتوانید بهجای آرد سفید قنادی، از آرد سفید گندم و آرد برنج به همان اندازه استفاده کنید.
نان پنجرهای بدون قالب
بهدلیل روان بودن مایع این نان، نمیتوان آن را بدون قالب درست کرد. ولی اگر قالب ندارید میتوانید با قیف مانند زولبیا مایه شیرینی را داخل روغن بریزیم تا سرخ شود.
جمع بندی
نان پنجرهای یکی از شیرینیهای سنتی بوده که قدمت و محبوبیت بسیاری بین مردم دارد. این شیرینی معمولا در جشنها و مناسبتها برای پذیرایی از مهمانها تهیه میشود، که در این مطلب با طرز تهیه نان پنجرهای آشنا شدیم. برای خرید نان پنجرهای خوشمزه و ترد با کیفیت عالی میتوانید از طریق وبسایت قنادی متوسلیان اقدام کرده و در کنار عزیزانتان میل کنید.